listopada 26, 2014

Batoniki amarantusowe z żurawiną

  Dziś zachęcam Was do zrobienia domowych batonów. Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy.


Składniki:

* 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU )
* 80 g suszonej zurawiny
* 100 g białej czekolady
* 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego
* 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy.
Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping z amarantusa, dodać żurawinę i mleczko zagęszczone. Całość bardzo dobrze wymieszać.

Blaszkę średnicy około 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na połowie blachy ułożyć masę i mocno dociskać, przykrywając częścią papieru.
Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekać około 15 minut - do zrumienienia. 
Wystudzić.

Po wystudzeniu pokroić w małe batoniki.


Smacznego !

3 komentarze:

  1. amarantusowe batoniki smakują świetnie, a wyglądają również uroczo :) zachęcam do wziecia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglądają te batoniki, muszę poszukać amarantusu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo